Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Nieuwsportaal Sociaalweb biedt met de eCursus Transities in het sociaal domein in kort bestek een introductie in de transities binnen het sociaal domein en de wetgeving die hierbij geldt.
Mag hulpverlener eigen psychische kwetsbaarheid aan cliënten tonen?In Rotterdam en Leiden waren congressen waarin diverse thema’s rond ervaringsdeskundigheid centraal stonden. Olivier Lingbeek doet verslag van de besproken thema’s.
Maak contact in vredestijdSTRAATCULTUUR EN OVERLASTGEVENDE JONGEREN
Straatcultuur en groepen overlast gevende jongeren. Iedere grote stad kent dit verschijnsel. Wat kenmerkt deze jongeren? Waarom voelen jongeren zich aangetrokken tot deze groepen? Hoe krijg je goed contact met jongeren binnen de straatcultuur?
Toenemende agressie in de zorg: de preventieve rol van sociale steun van de leidinggevende en de agressietrainingHoe ga je om met toenemende agressie in de zorg. En welke praktische aanbevelingen zijn er te doen rond de sociale steun van leidinggevenden en de inbedding van de agressietraining voor medewerkers?
Wat werkt bij sociale netwerken?De verwachtingen over sociale netwerken zijn hooggespannen. Professionals hebben de opdracht het netwerk van cliënten meer te betrekken. Maar lang niet iedereen kan een beroep doen op een eigen netwerk. Dan is het de uitdaging als professional om, samen met de cliënt, dit netwerk te versterken. Maar hoe doe je dat? Wat is er bekend over succesfactoren en valkuilen bij netwerkgericht werken? Welke methode past het best bij welke situatie? Kortom: wat werkt bij het versterken van sociale netwerken?
De plaats van ervaringsdeskundigheid in het hboHOED - een overlegorgaan van hogescholen over ervaringsdeskundigheid - viert haar eerste lustrum. Wat zijn de ontwikkelingen rond hoger onderwijs voor studenten met 'specifieke bagage'?
Beroepskrachten en vrijwilligers beheren samen buurtboerderijDe komende jaren wordt een grotere inzet van vrijwilligers verwacht. De politiek spreekt van een participatiesamenleving waarbij professionals minder taken krijgen en vrijwilligers die overnemen. Bij Buurtboerderij Ons Genoegen in Amsterdam doen ze het al jaren. Er werken 4 beroepskrachten en ongeveer 75 vrijwilligers. Hoe doen ze dat? Een reportage.
Inspiratie delen op het TransformatiepadEen dag gaan wandelen met een andere professional uit de wereld van zorg en welzijn. Om diepgaand van gedachten te wisselen, inspiratie te delen en te proberen abstracte begrippen als transitie en transformatie te verbinden met het persoonlijke leven. Ina Holtrop, docent SPH aan de Hogeschool Stenden, verzon dit idee en bracht het deze zomer in de praktijk.
In dit artikel van Hani Shire (Sozio 3, 2014) staan enkele voetnoten.
In dit artikel van Ines Schell-Kiehl, Leonie Slots en Geraldien Holdbrink-Engels (Sozio 3, 2014) staan enkele voetnoten.
In dit artikel van Erik Alink (Sozio 3, 2014) staan enkele voetnoten.
In dit artikel van Hanna Driever (Sozio 3, 2014) staan voetnoten.
In dit artikel van Mariska van der Steege en Marijke van Vugt (Sozio 2, 2014) staan voetnoten.
In dit artikel van Marc Räkers (Sozio 2, 2014) staan enkele voetnoten.
Hogescholen zouden een nieuw lectoraat moeten inrichten: het bijzonder lectoraat voor professionele passie. Deze aanbeveling doen Marc Räkers en Jurja Steenmeijer in Sozio (nr. 1, 2014). Is dat een goed idee? Discussieer mee.
Bij het artikel 'De verbinding herstellen' (Sozio 1, 2014) van Marjolein Tengnagel hoort een literatuurlijst.

Om naar de bijdragen van Levi van Dam over Het Verbindingsteam te gaan: klik hier.

Doe jij een sociale studie aan een hogeschool? En zit jij niet verlegen om je mening te geven over het nieuws over jouw vakgebied? Dan ben jij een goede kandidaat om mee te doen aan de rubriek die we binnenkort op deze website starten: “Even bellen met”.
Bij dit artikel van Martine Delfos (Sozio 6, 2013) hoort een literatuurlijst.
Bij dit artikel van Jasmin van Westrenen en Jacoba Huizenga (Sozio 6, 2013) hoort een literatuurlijst.
Bij dit artikel van Miriam Ekelschot (Sozio 6, 2013) hoort een literatuurlijst.
Bij dit artikel van Renske Kroeze in Sozio 5 (2013) hoort een literatuurlijst. Klik op 'lees verder' om deze te openen.
Bij dit artikel van Danielle Tearr in Sozio 5 (2013) hoort een literatuurlijst. Klik op 'lees verder' om deze te openen.
Bij dit artikel van Claudia Groot-Kormelinck en Katja Holtkamp (Sozio 3, 2013) hoort een literatuurlijst.
Kijken door een roze brilIn de opleiding van SPH’ers wordt niet standaard aandacht besteed aan seksuele- en genderdiversiteit. Dat is een tekortkoming die het welzijn van hulpvragers, bijvoorbeeld jongeren, in gevaar kan brengen. In gesprek met Hanneke Felten, auteur van Kijk jij al door een roze bril?, een pas verschenen handleiding voor het omgaan met lesbisch, homoseksueel, biseksueel en transgender (LHBT) doelgroep, voor SPH’ers. ‘Een valkuil kan zijn om er vanzelfsprekend van uit te gaan dat de cliënt hetero is.’
Het wetsartikel in de jeugdwet dat het stelsel (opnieuw) vastzetDiverse deskundigen hebben tijdens rondetafelgesprekken in de Tweede Kamer hun kritiek op de Jeugdwet geuit. Komende weken wordt de Jeugdwet verder besproken. Het ministerie van Veiligheid en Justitie loopt ondertussen al op de zaken vooruit: per 1 oktober zijn de normenkaders jeugdbescherming en jeugdreclassering bekend. Deze zijn nodig als de nieuwe Jeugdwet wordt ingevoerd zoals nu beschreven. Het is zorgelijk dat dit gebeurt en druist volkomen in tegen de beweging die met de transitie in gang is gezet: minder regeldrang in de zorg. Vooral twee artikelen in de wet zullen eerder voor een toename in plaats van een afname van regels zorgen. Deze twee artikelen schrijven namelijk voor dat de coördinatie van de hulp en de uitvoering van de gedwongen hulp door verschillende instanties moet worden gedaan. Dat is geen goed idee vindt Levi van Dam. Hij schetst een alternatief.
Bij dit artikel van Peer van der Helm in Sozio 4 (2013) hoort een literatuurlijst. Klik op 'lees verder' om deze te openen.
Bij dit artikel van Karin Kleine en Marlous Beijer in Sozio 4 (2013) hoort een literatuurlijst. Klik op 'lees verder' om deze te openen.
Bij dit artikel van Arjan Bolt en Quirien van der Zijden in Sozio 4 (2013) hoort een literatuurlijst. Klik op 'lees verder' om deze te openen.
Bij dit artikel van Martijn van Lanen in Sozio 4 (2013) hoort een literatuurlijst. Klik op 'lees verder' om deze te openen.
Social Work als brede opleiding, of liever SPH, MWD en CMV handhaven?Op Fontys Hogeschool zijn de opleidingen SPH, MWD en CMV opgegaan in een brede bachelor of Social Work. Het motto: het geheel is meer dan de som der delen.
De Amsterdamse hoogleraar Geert Jan Stams uitte onlangs op deze website kritiek op ons onderzoek naar Eigen Kracht-conferenties (EK-c’s) in Amsterdam. Het onderzoek zou 'niet onafhankelijk en wetenschappelijk van nul en generlei waarde' zijn. Graag dienen wij hem van repliek.
Hulpverlening aan pedofielenEr moet meer en betere voorlichting over pedofilie komen. Daarmee kan de hulpverlening aan pedofielen verbeteren want dat is hard nodig. En pedofilie en pedoseksualiteit worden ten onrechte over één kam geschoren, betoogt Monique van Straaten in Sozio-SPH nr. 1(februari 2013).
Wanneer mensen door een lichamelijk of geestelijke beperking hun eigen financiën niet meer kunnen beheren, kan beschermingsbewind worden ingesteld. Welke knelpunten zijn er bij de uitvoering van bewind? Jurja Steenmeijer schrijft hierover in Sozio-SPH, nr 1, 2013. In het schema een overzicht van de belangrijkste vormen van bewind.

Lessen uit het verleden

(Sozio-SPH, 109): Jan Klootsema

Door Fedor de Beer. Klik hier voor de literatuurlijst.

Reageren op de casussen uit de rubriek De Worsteling?

Klik hier.