Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

 

Sozio volgt een nieuw zorginitiatief op de voet: het Verbindingsteam. Daarin werken specialisten van diverse disciplines samen met informele steunfiguren om jongeren en hun gezin te begeleiden.

Dit initiatief is er op gericht om jongeren waarbij een uithuisplaatsing dreigt, toch thuis of zelfstandig te kunnen laten wonen. Of om jongeren die na een periode van gesloten of klinische opname, te ondersteunen bij hun terugkeer in de maatschappij.

Het uitgangspunt is dat deze doelgroep topzorg nodig heeft en dat die topzorg niet zonder steun van het informele netwerk kan. Hiermee gaan we een stapje verder dan de eigen kracht conferenties of familienetwerkberaden, we onderzoeken al werkende wijs of we mantelzorg naar de zorg voor jeugd kunnen brengen. Want als die oom, tante, buurman of sportcoach die jongere en zijn ouders wil ondersteunen, doen we eigenlijk niets anders dan mantelzorg organiseren. Alleen dan voor een andere doelgroep, met een andere vraag en naar onze verwachtingen ook net weer iets complexer: want wat gaat er gebeuren als oom Piet ineens een kijkje in de opvoedkeuken van zijn zus en zwager mag nemen? Welke processen komen er dan los?

Levi van Dam is projectleider van dit initiatief en zal komend jaar schrijven over de ontwikkelingen en strubbelingen van het Verbindingsteam. De beschrijvingen zijn er op gericht om van af de start opgedane kennis te delen.

Samenwerking
 Het Verbindingsteam is een initiatief van de partners AltrechtReinaerdeYoukéAmerpoort en Jellinek Gooi & Vechtstreek en een samenwerking vanuit het Netwerk voor Jeugd. Het concept wordt onderzocht door onderzoeksbureau Labyrinth en adviesbureau Seinpost.

Reageren? Dat kan onder elke bijdrage van Levi hieronder.

 

 

‘Het mooie aan het verbindingsteam vind ik de laagdrempeligheid. Jullie spreken gewone mensentaal, zijn altijd bereikbaar en het voelt alsof we samen in een team zitten.’ Aldus Sylvester: een betrokken oom die door zijn nicht was gevraagd haar te helpen.
Een collega vertelt dat een moeder kritisch is over ons concept. Deze moeder vraagt zich af of het wel zal werken wanneer iemand uit de eigen omgeving jouw informele mentor (JIM) voor haar zoon wordt. Het is een belezen vrouw en een ervaringsdeskundige in de hulpverlening.
Yes! We zijn genomineerd voor de Nationale Zorgvernieuwingsprijs! Dit is een initiatief van ZonMw en VSB fonds waarbij ze een nieuw concept sponsoren met 75.000 euro. Niet verkeerd en een mooie kans om vanuit ons concept weer iets nieuws te ontwikkelen! En hoog nodig, want we moeten echt aan de slag met de ondersteuning van de informele mentoren. Dat kan veel professioneler. Of toch niet?
Innoveren is spannend. Nieuwe ideeën uitproberen, discussiëren en weer opnieuw beginnen. Een enorme uitdaging, zo ontdekten we tijdens ons project.
Yente gebruikt drugs en gaat nauwelijks nog naar school. En zijn JIM? Tja, die stelt voorwaarden waar Yente niet aan voldoet, dus van hem kunnen we weinig hulp verwachten. Wat nu?
Gedwongen worden om een aanpak te veranderen als we zeker weten dat die werkt. Of onze kennis loslaten zodat we iemand als een onbeschreven blad kunnen benaderen. Zonde en naïef. En absoluut niet passend bij onze nieuwe manier van werken. Lees hier wat we naar mijn mening wél moeten doen.
Geen specialistische professionals, maar een oom, tante of sportcoach kan een jongere ondersteuning bieden. De jongere kan zo zelf bepalen wie hij of zij dichtbij zich wil hebben. Maar hoe leg je zo'n initiatief eigenlijk uit aan de manager, wethouder en cliënt? Wat voor naam geef je zo'n steunpilaar en hoe reageer je op kritische vragen? Het zijn stuk voor stuk onderwerpen waar wij over na moesten denken.
Het bleek een hele klus, het opstellen van een programmatheorie. Daarin mocht ik schrijven over wat ik precies ging doen en wat ik ermee hoopte te bereiken. Heel handig als je met een nieuw project begint, maar wat komt er allemaal bij kijken?
Hoe stel je het team samen?Sozio-SPH volgt een nieuw zorginitiatief op de voet: het Verbindingsteam. Daarin werken specialisten van diverse disciplines samen met informele steunfiguren om jongeren en hun gezin te begeleiden.
In deze bijdrage gaat Levi van Dam in op de selectie van de meewerkend teamleider, de lessons learned en voegt hij verdiepende info toe.

Copyrights © 2024 | | website door Fronta.

Privacyverklaring