Eind november ondertekenden de drie nieuwe partijen (Dock, Incluzio en SMD) de samenwerkingscontracten voor de elf locaties met de gemeente. Volgens wethouder Natasja Groothuismink is op dit moment sprake van een overgangsperiode. ‘Een spannende tijd voor de wijkteams, want hoewel we als gemeente steeds sterk de nadruk leggen op continuïteit van de werkgelegenheid, brengt deze verandering ook veranderingen voor de medewerkers met zich mee.’
Vragen SP en GroenLinks
Bij de aanbesteding visten de oude aanbieders Leviaan, Iemand en Pennemes naast het net. Via een kort geding probeerden ze vergeefs hun contracten te behouden. De nvoorzieningenrechter hield Pennemes voor dat het had kunnen weten dat aanbestedingen worden gegund op basis van de offerteleidraad en ‘niet door achterliggende beleidsnotities, raadsbesluiten etcetera’.
Op zijn minst opmerkelijk
Deze zin leidde tot gefronste wenkbrauwen bij GroenLinks en de SP, die hem ‘op zijn minst opmerkelijk' noemen: 'Deze opmerking lijkt de rol van de raad te beperken’. De Zaanse gemeenteraad heeft ‘bij herhaling laten weten dat zij continuïteit bij de sociale wijkteams van het grootste belang acht’, dus hoe kan het dan zijn dat dit criterium toch niet explicieter is meegenomen bij de gunning van de aanbesteding? En wat is precies die 'offerteleidraad' waarvan gesproken wordt en heeft de raad daar enige invloed op?
Wensen raad beter verankeren
Mocht de gemeente willen vasthouden aan het huidige systeem van aanbesteding, hoe kunnen de wensen van de gemeenteraad dan beter verankerd worden, willen Romkje Mathkor (GL) en Patrick Zoomermeijer (SP) weten. Hen hebben ook geluiden bereikt dat de sociale wijkteams tot de officiële overdracht heeft plaatsgevonden niet meer aan nieuwe projecten beginnen. Is dat zo en vindt het college dit een wenselijke ontwikkeling? En heeft de gemeente op dit moment nog enige invloed op de overname van personeel?
Bron: Zaanstad.nieuws.nl