Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Bijzonder hoogleraar Veerkrachtig Opgroeien pleit voor nieuwe kijk op mentale gezondheidscrisis jongeren

De laatste jaren neemt in de media de bezorgdheid over de mentale gezondheid onder jongeren toe. Steeds meer jongeren maken gebruik van hulpverlening. Hoe komt het dat zij zo veel mentale druk ervaren? En hoe gaan we als samenleving om met jongeren in een kwetsbare positie? Levi van Dam zoekt als bijzonder hoogleraar Veerkrachtig Opgroeien naar een antwoord op hoe je jongeren met mentale problemen het beste kunt helpen. Volgens Van Dam blijkt uit epidemiologisch onderzoek dat jongeren niet meer psychische problemen hebben dan 30 jaar geleden.
Bijzonder hoogleraar Veerkrachtig Opgroeien pleit voor nieuwe kijk op mentale gezondheidscrisis jongeren


Op 8 november hield Van Dam zijn oratie Eindeloze identiteiten. Een nieuwe kijk op de mentale gezondheidscrisis onder jongeren. Jongeren worstelen in hun ontwikkeling met hun identiteit en dat gaat gepaard met allerlei onzekerheden over hun uiterlijk, studiekeuze, carrière, seksualiteit en politieke & sociale opvattingen. Tegenwoordig heb je niet alleen met je offline identiteit te maken maar ook met je online identiteit. Zoveel keuzes en mogelijkheden kunnen verlammend werken en dat kan beangstigend zijn.

De hoogleraar pleit in zijn oratie voor een bredere ondersteuning van jongeren met psychische klachten en niet direct in de therapie-reflex schieten. Hij roept op tot een nieuwe benadering van de mentale problemen van jongeren. 'We moeten ons afvragen of jongeren altijd therapie of specialistische jeugdzorg nodig hebben, of dat we hen beter op een andere manier kunnen ondersteunen.' 

Maar hoe doe je dat in de praktijk? Wat doe als een tiener al drie dagen zijn bed niet uitkomt, een student steeds stiller wordt, of het plezier om te werken wegvalt? 

Binnenkort komt bij Uitgeverij SWP het boek Als het (l)even even lastig is uit van pedagoog Lieke Kalhorn. Zij begeleidt jongeren op het gebied van mentaal welzijn, studie-/werkkeuze en zelfvertrouwen. Daarnaast coacht zij volwassen in effectieve communicatie met jongeren. Kalhorn laat aan de hand van voorbeelden, dialogen en tips van jongeren zien hoe je jongeren helpt met negatieve emoties of tegenslagen om te gaan, en hoe je hen coacht om lekker in hun vel te zitten én te blijven zitten. Hierdoor groeien zij op tot veerkrachtige volwassenen.

Het boek heeft een duidelijk preventief karakter. Door eerder het goede gesprek te voeren, kunnen we proberen te voorkomen dat jongeren in de specialistische jeugdzorg belanden. Dit boek is zowel voor professionals als voor ouders een praktisch en enthousiasmerend hulpmiddel om echt te luisteren naar jongeren en hen te helpen zichzelf te helpen. Lees hier meer.


Bron afbeelding.



Naar homepage