Oprechte excuses
‘De medewerkers en cliënten hebben enorm veel schade ondervonden door het mismanagement van dertien wethouders. Ze eisen minimaal een gesprek met oprechte excuses’, aldus Maaike van der Aar, FNV-bestuurder Jeugdzorg. De medewerkers gaan de chocoladerepen aan de voedselbank doneren.
Onrust en protest
De dertien Zeeuwse gemeenten trokken eind vorig jaar de stekker uit de jeugdbeschermings- en jeugdreclasseringsorganisatie Intervence. Dat leverde veel onrust en protest op, ook bij de Tweede Kamer. JB West heeft recent alle taken van Intervence overgenomen. In het december vorig jaar door de jeugdzorgwethouders gepresenteerde plan tot sluiting van Intervence, is helemaal geen rekening gehouden met de 100 medewerkers en de 1.100 kwetsbare kinderen die daar in behandeling waren, stelt de FNV.
Ingrijpen inspecties
Bij Intervence was volgens de gemeenten al jaren sprake van een structureel geldtekort, een hoog personeelsverloop en een hoog ziekteverzuim. Twee jaar is aan een oplossing voor de structurele problemen gewerkt, maar dat lukte in de ogen van de gemeenten onvoldoende. Zij zagen er geen heil extra geld te blijven stoppen in het overeind houden van de instelling. Aanvankelijk wilden de gemeenten de zorg en de cliënten verdelen over de drie andere in Zeeland werkzame gecertificeerde instellingen (GI’s, voor de jeugdbeschermings- en jeugdreclasseringsorganisatie). Daar staken de Inspecties Gezondheidszorg en Jeugd en de Justitie en Veiligheid een stokje voor. Ook minister Dekker (rechtsbescherming) heeft zich actief met de kwestie bemoeid.
Bron (en lees verder) bij Binnenlands Bestuur