Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

CNV: luchtkwaliteit op honderden scholen niet in orde

In het noorden van het land zijn de leerlingen alweer een week naar school, maar de ventilatie in veel schoolgebouwen is nog steeds niet op orde. Uit een peiling van vakbond CNV Onderwijs blijkt dat maar een derde van het personeel op het primair en voortgezet onderwijs vindt dat de ventilatie goed geregeld is, in het mbo nog geen kwart.
CNV: luchtkwaliteit op honderden scholen niet in orde


Scholen hebben niet genoeg aan de subsidieregeling van de overheid voor betere lucht, zegt CNV Onderwijs tegen het AD. Veel gebouwen zijn verouderd en kunnen voor de ventilatie alleen de ramen en deuren openzetten. In heel Nederland blijft de luchtkwaliteit van de ruim 9300 schoolgebouwen achter bij de verwachtingen en voldoet die op veel plekken niet aan wettelijke eisen, constateerden ambtenaren van verschillende ministeries in maart van dit jaar nog.

Schokkende cijfers
Daniëlle Woestenberg, voorzitter van CNV Onderwijs, spreekt van schokkende cijfers. ‘Slechte ventilatie zorgt in “normale tijden” al voor ziekte en uitval. Je zou toch verwachten dat corona als katalysator voor de oplossing van dit al jaren bestaande probleem, zou zijn aangegrepen. Maar er gebeurt nog veel te weinig. Iedereen wijst naar elkaar.’ Zij pleit voor een noodplan op het gebied van goede ventilatie in het onderwijs.

100 miljoen voor ventilatie
Ondertussen is het kabinet bezig met een regeling waarin voor nog 2021 100 miljoen euro beschikbaar wordt gesteld voor ventilatie. Dit is geen extra budget bovenop de 360 miljoen die het kabinet eerder al had toegezegd. Het betreffende geld was eigenlijk voor 2023, maar wordt nu naar voren geschoven. Het
‘extra geld’ zal voor twee doelen worden ingezet: het alsnog honoreren van aanvragen uit de eerste ronde van de ventilatieregeling, waarbij projecten voor noodzakelijke en energiezuinige verbeteringen in bestaande gebouwen subsidie konden krijgen. Toen was de beschikbare 100 miljoen overtekend.

Ook zal er een bedrag overblijven na het honoreren van afgevallen projecten. Dat geld zal worden gebruikt voor een nieuwe subsidieronde onder dezelfde of vrijwel dezelfde voorwaarden als voor de eerste tranche. Subsidieaanvragen voor de nieuwe tranche kunnen waarschijnlijk vanaf oktober dit jaar (door gemeenten) worden ingediend. 

Gratis webinar 'Gezonde licht in de kinderopvang' 
En, op woensdagavond 15 september wordt het gratis webinar ‘Gezonde lucht in de kinderopvang, belangrijker dan ooit’ georganiseerd. Dit is een initiatief van de ouders in de kinderopvang (BOinK), de gemeente Utrecht, GGD regio Utrecht en de beroepsvereniging pedagogisch professionals in de kinderopvang (PPINK). ‘We leggen uit hoe je zelf als pedagogisch medewerker, als aanbieder van kinderopvang en als ouder zelf hierbij de regie kan nemen en morgen al aan de slag kunt’, meldt BOinK. Je kunt je
hier aanmelden.

 



Naar homepage