Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Gedeelde regie bij arbeidstoeleiding van laagopgeleide vrouwelijke statushouders in de bijstand

Gedeelde regie is maatwerk. Zelfie is begonnen met de intentie dat “de bijstandsgerechtigde vanuit intrinsieke motivatie zelf vormgeeft aan de weg naar werk en daarin op maat ondersteund en begeleid wordt door een professional. Zo ontstaat gedeelde regie”. Dit bleek, zoals verwacht, veel vragen op te roepen, zowel bij de deelneemsters als bij de begeleiders.

De term ‘regie’ wordt in het sociaal domein nogal eens gebruikt. Regie is een vorm van sturen in de richting van een bepaald resultaat of doel. Bovendien gaat regie om meerdere betrokkenen die mogelijk verschillende (deel-)doelen hebben en een verschillende aanpak om die doelen te bereiken. In de praktijk is het weerbarstig: wie is verantwoordelijk voor wat? In een geïnstitutionaliseerd proces als arbeidstoeleiding is het al helemaal ingewikkeld, want ‘economische zelfstandigheid’ en ‘uit de bijstand gaan’ zijn al twee heel anders gekleurde doelen. In dit artikel verwoorden we wat we tijdens het actieonderzoek hebben ontdekt. Wat betekent gedeelde regie in deze context? In welke context lukt het - en welke niet? Hoe geven de betrokkenen samen vorm aan de intentie achter dit begrip? En wat zijn de lessen die we vanuit dit project kunnen delen?

Lees het artikel hier of word abonnee en krijg toegang tot alle artikelen van Sozio op sociaaldigitaal.nl.


Femke Gijsbers was vanuit het Centre of Expertise Perspectief in Gezondheid van Avans Hogeschool onderzoeksprojectleider van het ZonMWproject Zelfie van 2021-2024. Zij is nu wijkmanager in de gemeente ’s Hertogenbosch.

Christa Nieuwboer was als lector bij het Centre of Expertise Perspectief in Gezondheid van Avans Hogeschool eindverantwoordelijk voor het actieonderzoek Zelfie 2021-2023 en daarna als senior onderzoeker bij Apparent Onderzoek verantwoordelijk voor de kennisdeling.

Rianne van der Aa is trajectbegeleider van Zelfie en trainer en coach bij WeenerXL, het werken ontwikkelbedrijf van de gemeente ’s Hertogenbosch.



Naar homepage