Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Geen geld meer voor boodschappen

Albert is een man van 29 jaar met een IQ van 49. Hij woont bij zijn broer Daniƫl in een reguliere huurwoning. De begeleiding van Albert gebeurt door medewerkers van een ambulant team van een MEE-instelling. Albert staat onder onderbeschermingsbewind (*).
Geen geld meer voor boodschappen

Hij krijgt 60 euro per week voor boodschappen voor hem en zijn broer. De laatste maanden blijkt Albert regelmatig geld uit de huishoudpot te halen. Waarom hij dat doet weet hij niet goed duidelijk te maken maar ermee stoppen lukt niet. Het gevolg is dat ze de afgelopen weken nauwelijks eten in huis hebben gehad. In het begeleidend team wordt een oplossing bedacht: de pinpas voor het huishoudgeld (Albert heeft een andere voor zijn zakgeld) gaat in een kluisje. De begeleider, die ook meegaat met boodschappen doen, neemt de sleutel daarvan mee. Het kluisje staat dus in het huis van de mannen maar ze kunnen er niet bij zonder toezicht van de begeleiding. Albert en Daniël stemmen in met het plan.


Is dit een goede oplossing? Zijn er alternatieven?

De namen in deze casus zijn gefingeerd.

*  De kantonrechter kan iemand die meerderjarig is en lichamelijk of geestelijk niet in staat is om zijn financiële zaken te regelen onder bewind stellen. Iemand anders neemt de verantwoordelijkheid over geld en goederen van de betrokkene dan over. (bron: www.rechtspraak.nl)
 

Wilt u reageren op deze casus? Dat kan hieronder.
 

 



Naar homepage



Relevante categorieën: