Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Hikikomori. Een nieuwe vlucht voor een oude strijd?

De special van Sozio waar dit artikel in staat, gaat over Afgeschakeld. Een woord uit de natuurkunde. Wanneer de elektriciteit ingeschakeld wordt dan kan een elektrisch apparaat werken; wordt de elektriciteit afgeschakeld, dan werkt het apparaat niet meer. De elektriciteit aan of uit, is de start of het einde van de werking van een elektrisch apparaat dat uit zichzelf niets kan. Afgeschakeld is schakel voor schakel, stapje voor stapje minder. In figuurlijke zin betekent het naast de maatschappij staan of niet meer in de maatschappij staan.


Maar wie doet dit afschakelen? Schakelt iemand zichzelf af of wordt iemand afgeschakeld? Of beide, in een proces van wisselwerking?

Er bestaat geen perpetuum mobile, een ‘iets’ dat uit zichzelf eeuwig durend in beweging blijft. Er moet altijd in- en afgeschakeld worden. Hoe, is vaak een raadsel. Als een mens overlijdt dan is het DNA nog hetzelfde, maar werkt niet meer. Het DNA kan alleen geactiveerd worden in een levend organisme. Dat geldt voor alles, voor zover de beperktheid van de mens dat kan overzien. En zo geldt dat ook voor fi - guurlijk afschakelen en naast de maatschappij komen te staan. Het afgeschakeld zijn, heeft een achtergrond, een reden, een oorzaak. Maar wie of wat schakelt dan af? Hoe en wanneer? Waarom? Hoe komt het dat mensen afgeschakeld raken …?

Lees het artikel hier of word abonnee en krijg toegang tot alle artikelen van Sozio op sociaaldigitaal.nl.


Dr. Martine F. Delfos is biopsycholoog en is werkzaam als auteur, docent, therapeut en wetenschappelijk onderzoeker met een breed scala aan onderwerpen.



Naar homepage