Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Hikikomori: syndroom of perspectief?

Hikikomori, wat is het eigenlijk? Het Hikikomori syndroom (HS) is een vrijwillig langdurig isolement met impact voor de persoon en de gemeenschap. Dit in Japan ontdekte verschijnsel Hikikomori, waarbij meestal een jongere (student) zich sociaal terugtrekt, doet in onze westerse wereld steeds vaker zijn intrede.

Onderstaande perspectieven, die ingaan op dit syndroom, gaan uit van respectievelijk wetenschappelijke (diagnostisch) kennis, en ervaringskennis op het gebied van Hikikomori. In dit artikel worden drie perspectieven op dit syndroom verder uitgewerkt. Deze perspectieven gaan uit van respectievelijk wetenschappelijke ( diagnostisch) kennis en ervaringskennis op het gebied van Hikikomori.

Lees het artikel hier of word abonnee en krijg toegang tot alle artikelen van Sozio op sociaaldigitaal.nl.


Conny van Oudheusden, Professional Doctorate kandidaat Gezondheid & Welzijn, samenwerkend met de organisaties Middin, Pameijer en ASVZ, en werkzaam bij de Hogeschool Rotterdam. Samen met Maria Baltag en Tim Holierhoek, ervaringsdeskundigen betrokken bij beleidsontwikkeling en implementatie van ervaringskennis bij Middin en binnen het onderwijs.



Naar homepage