Literatuurstudie
Van den Berg trekt zijn conclusies op basis van literatuurstudie dat hij heeft verricht.
Jeugd-ggz
Eerder dit jaar bleek uit onderzoek van Albert Boon c.s. van de ggz-instelling De Jutters in Den Haag al dat de jeugd-ggz migrantenkinderen met psychiatrische problemen niet goed bereiken.
Meetladder
Sinds vorig jaar bestaat er een hulpmiddel voor het meten van de geschiktheid van interventies voor gebruik bij allochtone populaties: de Meetladder Diversiteit, die is ontwikkeld door Trees Pels en collega’s van het Verwey-Jonker Instituut. De meetladder bestaat uit tien aandachtspunten die duidelijk maken in hoeverre een interventie rekening houdt met verschillen bij een doelgroep.
Overzichtsstudie
De meetladder die Pels c.s. ontwikkelden, is een belangrijke bouwsteen geweest, schrijft Van den Berg voor de Overzichtsstudie interventies migrantenjeugd die het NJi (nederlands Jeugdinstituut) in 2009 heeft uitgevoerd. Daaruit blijkt dat de effectiviteit van interventies bij kinderen, jongeren en opvoeders uit migrantengroepen te wensen overlaat. ‘Er is te weinig oog voor diversiteit en de beroepskrachten die werken aan preventie, vroeghulp en zorg zijn in kennis, houding en vaardigheden onvoldoende cultureel sensitief’, schrijft Van den Berg.
Good practices
De overzichtsstudie heeft een lijst opgeleverd van 22 C-interventies die voor in ieder geval een deel voldoen aan de aandachtspunten van de Meetladder Diversiteit. Deze good practices zijn veelal lokale initiatieven die verdere ontwikkeling verdienen, schrijft Van den Berg. Onderzoeksfinancier ZonMw heeft dit jaar opdracht gegeven aan de uitvoerders van de overzichtsstudie vijf van deze goede praktijken verdere te ontwikkelen. Dat moet gebeuren door ze te beschrijven en te onderbouwen aan de hand van de werkwijze van de Databank effectieve interventies van het NJi.
Klik hier om het hele artikel van Gert van den Berg te lezen.
Bron: Kennis, Jeugd en Co