Hulpmix.nl heeft in bijna twee jaar tijd ruim 200.000 bezoekers ontvangen. Van de hulpvragers is 73 procent allochtoon. Jongeren beoordelen het contact met een rapportcijfer van gemiddeld 8,3. De site biedt een duidelijke meerwaarde ten opzichte van bestaande vormen van hulpverlening. Dat blijkt uit een evaluatie van onderzoeksbureau PI Research.
Professionele hulp
De meeste migrantenjongeren, zo blijkt uit het onderzoek van PI Research, kunnen hun problemen goed zelf oplossen, vaak met behulp van vrienden, ouders, familie of school. Een relatief groot deel heeft daar echter moeite mee. Zij hebben professionele hulp nodig, maar ontvangen die helaas niet. Hulpmix.nl is eind 2007 gelanceerd door vijf instellingen uit de jeugdhulpverlening omdat migrantenjongeren ondervertegenwoordigd zijn in de vrijwillige jeugdzorg en oververtegenwoordigd in de zwaardere vorm van jeugdhulpverlening.
Onderzoek
De onderzoekers van PI Research concluderen dat de jongeren op hulpmix.nl op een laagdrempelige, professionele wijze geholpen worden. In bijna twee jaar tijd zijn er 4000 chat- en e-mailcontacten geweest met hulpverleners. De jongeren zijn positief over de verleende hulp. Ze voelen zich begrepen, zijn geholpen door het geboden advies en beoordelen de site positief.
Site in overleg gemaakt
Het onderzoeksbureau geeft aan dat het succes mede te verklaren is doordat de site in overleg met migrantenjongeren tot stand is gekomen en ruim zeventig procent van de hulpverleners zelf een multiculturele achtergrond heeft. Daarnaast spelen cultuurgebonden websites als marokko.nl, hababam.nl en sangam.nl een actieve rol bij de ontwikkeling van de site en de toeleiding ernaar.
Structurele financiering
De onderzoekers waarschuwen dat voor de nabije toekomst structurele financiering een voorwaarde is om het voortbestaan van hulpmix te kunnen garanderen.
Over hulpmix.nl
Op hulpmix.nl kunnen jongeren over 100 onderwerpen informatie en tips krijgen, hulp vragen aan andere jongeren, chatten en e-mailen met hulpverleners. De chat is open van maandag tot en met vrijdag van 16.00 tot 18.00 uur.
De online hulp op hulpmix.nl wordt geboden door de Bureaus Jeugdzorg Overijssel, Gelderland en Zuid-Holland, GGzE en kinder- en jeugdpsychiatrische instelling de Bascule. De jongerensites marokko.nl, sangam.nl en hababam.nl hebben de site mede ontwikkeld. De radiozender FunX ondersteunt de website. Initiatiefnemers van hulpmix.nl zijn e-hulp.nl en de MOgroep.
Nominatie
Hulpmix.nl is genomineerd voor de Nationale Jeugdzorgprijzen 2009, zowel door de vakjury als de cliëntenjury. De winnaars worden op 7 december bekend gemaakt tijdens het congres ‘Jeugdzorg: Zo!’.
Voor uitgebreide informatie zijn een samenvatting van het onderzoek en het volledige evaluatierapport beschikbaar.
(Bron: Hulpmix.nl)