Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Jonge veelplegers 'gewoon' aanpakken

Jeugdcriminaliteit bestaat in overgrote meerderheid uit kwajongensstreken; experimenteergedrag van adolescenten, die één of hoogstens tweemaal met de politie in aanraking komen. Er bestaat echter ook altijd een klein aantal jeugdige delinquenten die steeds weer betrokken blijken bij overtredingen en misdrijven en soms binnen enkele dagen nadat ze zijn vrijgelaten alweer een delict hebben gepleegd. Vaak hebben zij een geringe intelligentie en worden alle mogelijke interventies op hun losgelaten, maar lijkt niets te helpen.
Jonge veelplegers 'gewoon' aanpakken

Professionals in de wijk - wijkteams, sociaal werkers, opbouwwerkers, buurtregisseurs - worden maar al te vaak met overlastgevende jongeren en jeugdgroepen geconfronteerd. Daarbinnen spelen jonge veelplegers een vaak prominente rol. Deze blijken voortdurend te calculeren en af te wegen of ze zullen stoppen of doorgaan. In de strafrechtelijke reactie moet daar doordacht op worden ingespeeld, afhankelijk van de ontwikkelingsfase waarin de veelpleger zich bevindt. Wat zijn resultaten van de Amsterdamse Top600- en de Utrechtse TopX-aanpak? Hoe gaat men met jonge veelplegers om in vergelijkbare buitenlandse initiatieven?  

Over de aanpak van jonge veelplegers komt binnenkort een boek uit Veelplegers aanpakken en is op 18 december een landelijk congres

 



Naar homepage