Kees heeft veel verschillende soorten drugs geprobeerd, maar bleef hiernaast altijd cannabis gebruiken. Kees zijn ouders zagen dat het slechter en slechter met Kees ging en trokken bij verschillende instanties aan de bel. Kees heeft ambulante begeleiding gekregen. In eerste instantie zag Kees hier het nut niet van in, totdat de begeleider hem duidelijk maakte dat hij waarschijnlijk in de gevangenis zou belanden wanneer hij zo door zou blijven gaan. Hij zou namelijk op den duur zijn verslaving niet meer kunnen bekostigen en hierdoor in het criminele circuit terecht kunnen komen.
Kees heeft een toekomstdroom, namelijk zijn eigen computerbedrijf opstarten. De begeleider heeft met Kees al deze zaken op een rijtje gezet. Hij heeft Kees geprobeerd te motiveren om te minderen en later te stoppen met het gebruik van cannabis. Kees bleek niet in staat te zijn om te minderen in zijn huidige omgeving. Hierdoor is er samen met Kees besloten om hem vrijwillig te laten behandelen bij een instelling voor verslavingszorg. Kees verblijft hier nu ongeveer drie maanden. Omdat het goed gaat met Kees en zijn behandeling, mag Kees in de weekenden naar zijn ouders.
Wanneer Kees op zondagmiddag terug komt van verlof valt het op dat hij met name op zijn handen en armen verwondingen heeft. Na een dag gaat het dan vaak weer goed met Kees op de groep en houdt hij zich keurig aan de afspraken en regels. Het is onduidelijk waar de verwondingen van Kees vandaan komen. Kees wil het hier niet over hebben en ook zijn ouders laten weinig los. Via andere jongeren op de groep hoort de begeleiding dat Kees stoere verhalen verteld over het weekend. Kees blijkt regelmatige grote hoeveelheden sterke drank te drinken waardoor hij bij vechtpartijen betrokken raakt. Wanneer Kees geconfronteerd wordt met deze verhalen geeft hij aan dat zijn ouders het geen probleem vinden wanneer hij wat drinkt. Hierbij geeft Kees zelfs aan dat zijn ouders de drank voor hem kopen. Wanneer de begeleiding de ouders hierover spreken, geven zij aan dat Kees beter een borreltje kan drinken in plaats van weer te gaan blowen. De ouders geven hierbij aan dat het voor jongeren van 16 jaar toch heel normaal is om in de weekenden dronken te zijn. De instelling voor verslavingszorg heeft de regel dat op verlof niet mag worden gedronken i.v.m. vervanging van het middel, dit houdt namelijk het verslavingsgedrag in stand.
Moet je als begeleider de normen en waarden van het gezin respecteren? Want Kees blowt inderdaad niet meer. Of handel je volgens de regels van de instelling? Namelijk geen drank of drugsgebruik tijdens verlof en wordt als gevolg van het niet nakomen van de afspraken de behandeling gestopt.
Wilt u reageren op deze casus? Dat kan hieronder.