Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdhulp. Ze zetten daarbij in op jeugdhulp dicht bij huis en op preventie. 'Maar niet alle problemen kunnen worden opgelost met preventie of hulp in de directe leefomgeving van kinderen,' zegt Fier-directeur Anke van Dijke, die het manifest namens de initiatiefnemers aanbood. 'Er blijven altijd kinderen die zeer specialistische zorg nodig hebben. Zorg die soms maar op één of enkele plekken in Nederland voorhanden is.
Onvoldoende nagedacht
Bij de stelselwijziging in de jeugdzorg is onvoldoende nagedacht over de positionering en financiering van deze hulp, beweert Van Dijke. 'Hierdoor dreigt deze schaarse zorg te verdwijnen.' Het gaat onder meer om specialistische hulp aan kinderen met een psychose of een bipolaire stoornis, eetstoornissen of suïcidaliteit. Organisaties en deskundigen uit het werkveld maken zich al langere tijd grote zorgen over de uitwerking van de decentralisatie.
Lokale en regionale jeugdhulp
'De focus van de transitie ligt bijna geheel op lokale en regionale jeugdhulp,' zegt Van Dijke. 'Als jeugdhulpregio’s, de VNG en de minister als stelselverantwoordelijke geen actie ondernemen is het de vraag of over een aantal jaren specialistische jeugdhulp nog bestaat. De situatie is nu soms al nijpend. Kinderen met ernstige problemen krijgen nu vaak te lichte zorg. Ze worden te laat doorverwezen naar gespecialiseerde zorg, als ze al worden doorverwezen. Veel kinderen die zeer specialistische hulp nodig hebben komen daar nooit terecht. Dit kan ernstige gevolgen hebben.'
Aanbevelingen
In het manifest staan aanbevelingen aan gemeenten en bewindspersonen voor de transformatie van specialistische jeugdzorg. De initiatiefnemers pleiten ervoor om het stelsel zo in te richten dat er plaats is voor álle vormen van jeugdhulp, van basisjeugdhulp tot aan (landelijke) schaarse specialistische functies.
Bron: www.skipr.nl