Lachen en huiselijk geweld
Emotionele arbeid is het werk dat iemand verricht om de eigen emoties te beheersen en te reguleren in interactie met anderen. We komen zo uitvoeriger terug op de betekenis van dit concept. We beginnen eerst met een voorbeeld waarin emotionele arbeid duidelijk zichtbaar is. Een van de meest indringende ervaringen waar mensen in hun leven mee te maken kunnen krijgen is huiselijk geweld. In een situatie van huiselijk geweld krijgen alle betrokkenen – slachtoffers, plegers, getuigen – te maken met een uitgebreide range aan emoties: angst, schaamte, onzekerheid om er maar eens een paar te noemen. Ook professionals ervaren in deze situaties verschillende emoties: zij kunnen bang zijn voor daders, zich schamen als er geen adequate oplossing te vinden is en ten prooi vallen aan twijfel en onzekerheid bij het opstellen van een plan van aanpak. De oorzaken achter dergelijke vaak heftige emoties laten zich zeker niet weglachen, maar een lach kan wel helpen: ‘Door bijvoorbeeld grappen te maken over de geweldpleger kan de situatie in een ander licht komen te staan, waardoor het gevoel van overweldiging minder wordt. Humor kan verder helpen bij het creëren van psychologische afstand tot de traumatische ervaring. Het maakt het mogelijk om de pijnlijke gevoelens tijdelijk opzij te zetten en een ander perspectief in te nemen. Dit kan helpen bij het verlichten van de emotionele intensiteit en het bieden van een gevoel van controle over de situatie. Humor kan ook een manier zijn om sociale steun en verbinding te ervaren. Door samen te lachen kan een gevoel van saamhorigheid ontstaan, waardoor mensen zich minder geïsoleerd voelen en waaraan op moeilijke momenten steun kan worden ontleend.
Lachen is sowieso gezond omdat het afleidt, ontlaadt, helpt spanning te verminderen en negatieve gevoelens tegengaat’ (Janssen, 2023:50).
Lees het artikel hier of word abonnee en krijg toegang tot alle artikelen van Sozio op sociaaldigitaal.nl.
Over de auters
Prof. dr. Janine Janssen is hoogleraar Criminologie & Rechtsantropologie aan de Open Universiteit, lector Geweld in Afhankelijkheidsrelaties aan Avans Hogeschool en de Politieacademie en hoofd onderzoek van het Landelijk Expertise Centrum Eer Gerelateerd Geweld van de nationale politie.
Prof. dr. mr. Maartje van der Woude is hoogleraar Recht & Samenleving aan de Universiteit Leiden en heeft een bijdrage aan dit stuk geleverd vanuit haar rol als principal investigator van het NWA Project Crafting Resilience, waarbinnen ze een onderzoekslijn naar Veerkracht & Veiligheid aanstuurt.
Nicolien de Gier is als onderdeel van het NWA-project Crafting Resilience als promovendus verbonden aan de Universiteit Leiden en doet binnen de onderzoekslijn Veerkracht & Veiligheid onderzoek naar de hulpverlening aan huwelijksmigranten en ongedocumenteerde slachtoffers van huiselijk geweld in Nederland.