Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Lange wachttijden Veilig Thuis leiden tot angst, onzekerheid en stress

Kinderen, gezinnen en huishoudens wachten vaak nog lang op actie vanuit Veilig Thuis. Ze krijgen niet op tijd de hulp die nodig is om hun thuissituatie weer veilig te maken. Hierdoor leven zij te lang met een constante dreiging van huiselijk geweld of kindermishandeling. De lange wachttijd leidt tot angst, onzekerheid en stress. Alleen bij acute onveiligheid wordt een melding meteen opgepakt door Veilig Thuis.
Lange wachttijden Veilig Thuis leiden tot angst, onzekerheid en stress

Dit concludeert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De inspectie voerde toezicht uit bij 3 van de 25 Veilig Thuis-organisaties en vroeg informatie op bij alle Veilig Thuis-organisaties. Dit blijkt uit recentelijk onderzoek van IGJ. Dit sluit aan op het thema Schokdempers van het 11e Jaarcongres Huiselijk Geweld. Tijdens het congres staan de school, wijk en zorg centraal in het voorkomen, signaleren en het zoveel mogelijk beperken van de schade die wordt aangericht bij huiselijk geweld. Wat zijn goede praktijkvoorbeelden in het land? Hoe kunnen we in gesprek blijven en kleine en steeds grotere successen boeken? Deze dilemma’s staan centraal op het 11e Jaarcongres Huiselijk Geweld.

 
Op het congres bespreekt Marike van Gemert,trainer en oprichter van de Academie voor Praten met Kinderen, de deelsessie Praten met kinderen (4 - 18+) over onveiligheid thuis. Praten met kinderen over hun onveilige thuissituatie kan ingewikkeld zijn. Je wilt het kind een luisterend oor bieden en wilt signalen verhelderen als je je zorgen maakt. Tegelijkertijd weet je dat je bij serieuze zorgen de meldcode moet volgen of andere stappen moet ondernemen en dat je dus geen geheimhouding kunt beloven. Hoe hou je toch het vertrouwen van het kind? Hoe zorg je ervoor dat hij zich veilig genoeg voelt om zijn verhaal te doen? En wat is eigenlijk jouw taak in deze gesprekken? In deze lezing krijg je concrete informatie en handvatten voor de praktijk.
 

Abonneekorting

Sozio-abonnees: ontvangen € 30,- korting op hun deelname. Voorwaarde is opgave van uw abonneenummer, dat hebben wij nodig om uw korting te kunnen verwerken. Per abonneenummer wordt er voor één persoon korting aangeboden. Het nummer kunt u vinden op de adresdrager op de seal van het tijdschrift.  

 
Wil je meer informatie over het 11e Jaarcongres Huiselijk Geweld? Klik hier!
Benieuwd naar de deelsessies? Klik hier! 
Meteen aanmelden? Dat kan hier! 


Naar homepage