Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Loon wordt heikel punt in onderhandelingen

Met ingang van 1 juli 2019 eindigt de looptijd van de huidige cao Sociaal Werk. Om de onderhandelingen voor te bereiden, organiseert Sociaal Werk Nederland regiobijeenkomsten. Maar nu al is duidelijk dat SWN gaat inzetten op een loonsverhoging.
Loon wordt heikel punt in onderhandelingen

 

Sociaal Werk Nederland noemt het 'belangrijk om met elkaar vast te stellen welke afspraken we graag terug willen zien' in de nieuwe cao. SWN wil hierover met de sector in gesprek om 'op te halen' wat de inzet zal zijn voor de komende cao-onderhandelingen.Daarom worden in januari en februari zes regiobijeenkomsten georganiseerd. Ze zijn bedoeld voor directeur-bestuurders en p&o'ers.

In Utrecht kwamen eind vorig jaar al personeelsmedewerkers van ruim tachtig sociaalwerkorganisaties bij elkaar voor het OPOF, het overleg voor personeelsfunctionarissen in het sociaal werk. Ook dit was een eerste verkenning voor de nieuwe cao. Verder heeft de WAW (werkgroep arbeidsvoorwaarden welzijn) input geleverd. Samen met de regiobijeenkomsten moet dit leiden tot een advies aan het bestuur van Sociaal Werk Nederland waarbinnen de onderhandelingsdelegatie afspraken gaat maken met de bonden.

Loonsverhoging
Volgens Jorrit Berenschot (senior arbeidsjurist bij Sociaal Werk Nederland) wordt het thema  loonsverhoging een lastig onderdeel in de komende onderhandelingen. Want dat het goed gaat met de Nederlandse economie, zie je dat in het sociaal werk niet terug. 'We hebben juist te maken met minder subsidie, financiële tekorten, druk op de budgetten en werken onder de kostprijs,' aldus Berenschot op de website van SWN. 'Het vet is echt van de botten,' hoort hij regelmatig van leden.
Op de vraag hoe ze omgaan met toenemende kosten hoort Berenschot dat er wordt bezuinigd op medewerkers. 'Uiteindelijk moet er dus met minder medewerkers hetzelfde werk worden gedaan, met alle gevolgen van dien. Denk hierbij aan toenemend verzuim en werkdruk. Dat betekent minder ondersteuning, hulp en begeleiding voor bewoners die dat nodig hebben, waardoor zij uiteindelijk in duurdere zorgtrajecten terechtkomen.'

Reële prijzen
Om dat tegen te gaan zullen opdrachtgevers/gemeenten reële prijzen moeten betalen, vindt Berenschot. 'Daar hebben we twee jaar geleden al flink voor gelobbyd, wat leidde tot een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) die de "race to the bottom" zou kunnen stoppen.' Deze AMvB 'Reële prijs Wmo 2015' verplicht alle gemeenten om voortaan de tarieven voor Wmo-dienstverlening te onderbouwen aan de hand van parameters (grootheden). 'Nogmaals,' schrijft Berenschot, 'reële tarieven zijn nodig voor een reële salarisontwikkeling in de sector. Je wilt je medewerkers immers graag naar behoren belonen. Bovendien kan het de aantrekkelijkheid van de branche vergroten, en dat is nodig gezien de toenemende krapte op de arbeidsmarkt. En last but not least: het zou de komende cao-onderhandelingen aanzienlijk vergemakkelijken.'
Bron: www.sociaalwerknederland.nl



Naar homepage