Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Luisteren zonder normaliseren. Ervaringen van professionals met mensen die zich soeverein verklaren

Overheidsinstanties en hun (lokale) professionals komen in aanraking met mensen die zichzelf soeverein verklaren. Onderzoekers van Avans Hogeschool onderzochten in de periode maart tot en met juni 2024 de ervaringen en aanbevelingen van deze lokale professionals in die contacten. In dit artikel doen zij daarvan verslag. Een belangrijke les die volgt uit de verkenning is dat het cruciaal is om op individueel vlak weer goed professioneel contact te krijgen met mensen die zich soeverein verklaren.

Sinds de coronapandemie verklaart een groeiende groep Nederlanders zich soeverein (Van Buuren, 2023). Het aantal mensen in Nederland dat in meer of mindere mate het soevereine gedachtengoed aanhangt, wordt geschat op enkele tienduizenden en verwacht wordt dat dit aantal zal toenemen (NCTV et al., 2024). Mensen die zich soeverein verklaren (vanaf nu spreken we ook over ‘soevereinen’ als we deze groep bedoelen), trekken de legitimiteit van de Nederlandse overheid en instituties in twijfel en stellen zich wantrouwend op tegenover de media en wetenschap (AIVD, 2023). Zij beschouwen wetten in essentie als contracten die niet op hen van toepassing zijn omdat zij hier niet expliciet mee hebben ingestemd (AIVD, 2023). De wens van sommigen om onafhankelijker van de overheid te leven ontstaat vaak door persoonlijke grieven, negatieve ervaringen met overheidsinstanties en/of een algemeen wantrouwen ten aanzien van de overheid (NCTV et al., 2024).

Lees het artikel hier of word abonnee en krijg toegang tot alle artikelen van Sozio op sociaaldigitaal.nl.


Het achterliggende onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De auteurs, Kim Geurtjens (senior onderzoeker), Sven van den Hurk (onderzoeker), Julien van Ostaaijen (lector recht & veiligheid), Charlot Lugtigheid (docentonderzoeker), Suzanne Bouma (senior onderzoeker) & Désiré Palmen (docentonderzoeker), zijn werkzaam bij het Centre of Expertise Veiligheid & Veerkracht van Avans Hogeschool. Het Centre of Expertise zet zich in voor een veilige en veerkrachtige samenleving, met weerbare inwoners die een goed leven leiden. De onderzoekers van dat centrum doen praktijkgericht onderzoek en verbinden dat met onderwijs en werkveld. Het volledige onderzoek is te vinden op de website van de Rijksoverheid of via het Centre of Expertise Veiligheid & Veerkracht.



Naar homepage