Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Luistertip | Podcast Knoester & Kwint met Peter Braun over de longstay-afdeling van de tbs

Strafrechtadvocaten en experts op het gebied van tbs Job Knoester en Christiaan Kwint maken de podcast Knoester & Kwint waarin zij de luisteraars meenemen in de bijzondere wereld van strafrecht en tbs met o.a. verhalen uit de praktijk en actualiteiten. Elke week nodigen ze een gast uit. In een recente aflevering is voormalig clustermanager patiƫntenzorg LFPZ (longstay) Peter Braun te gast. Wie komen er op de longstay terecht en wat gebeurt daar?
Luistertip | Podcast Knoester & Kwint met Peter Braun over de longstay-afdeling van de tbs


In het interview komt het gesprek op gang aan de hand van een paar stellingen. Zoals: Peter Braun liet Alpaca's wonen op de longstay van de tbs en er zijn mensen die nooit meer weg willen van de longstay. Maar ook de recente rechtszaak rond Donny M. en de strafeis wordt besproken. Op 16 oktober eiste het Openbaar Ministerie 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen hem wegens het ontvoeren, mishandelen, misbruiken en doden van de 9-jarige Gino in 2022. Heeft media aandacht invloed op de strafeis? Hoe zou Peter Braun hem als behandelaar behandelen? Beluister hier de aflevering terug.

In de podcastaflevering vertelt Braun ook over de huidige druk op het tbs-systeem. De wachtlijsten voor opname in de klinieken worden langer (kan oplopen tot 5 jaar). Hierover spreekt hij ook op het aankomende TBS congres op 10 december. Hij reflecteert vanuit de achtergrond van de Langdurige Forensisch Psychiatrische Zorg (voorheen Longstay tbs genoemd) op de instroom, behandeling en uitstroom van personen met een tbs maatregel. In zijn lezing besteed hij aandacht aan de ‘omgeving’ van de uitvoering van de tbs maatregel, zoals de invloed van maatschappelijke ontwikkelingen ten aanzien van straffen en het kunnen (ver)dragen van risico’s. Ook de politieke invloed op de maatregel wordt uitvoering besproken. De trend is dat de politiek korte termijn oplossingen en snelle winsten prefereert boven de lange termijn beleidslijnen. Het negeren van wetenschappelijke onderzoeken in het formuleren van beleid is daarbij ook opvallend.

Dit alles verduidelijkt Braun aan de hand van voorbeelden uit zijn eigen ervaringen in de Langdurige forensisch psychiatrische zorg. Deze instelling, ooit bedacht als eindstation en nu veel meer een doorstroom- en herstel faciliteit, levert aanmerkelijk veel inzichten op in wat werkt in de begeleiding van ‘onbehandelbare personen met een tbs maatregel’ en wat niet. Met die kennis is mogelijk nog veel winst te behalen. Niet in geld maar wel in resultaat. Interessante lezing? Kom naar het TBS congres. Alle sprekers zoeken naar oplossingsrichtingen voor de druk op het tbs-systeem. Bekijk hier het complete programma of schrijf je hier in.



Naar homepage