Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

LVB : 1 op de zes

Sociaal werkers in vrijwel alle domeinen: wijkwerk, schuldhulpverlening, reclassering, jongerenwerkers of jeugdzorgwerkers krijgen veelvuldig te maken met mensen die door hun psychische beperking meer problemen hebben met sociale omgang, taligheid, structuur geven aan hun leven. Dat zij daardoor meer in de problemen komen en problemen voor anderen veroorzaken is een opgave voor professionals.
LVB : 1 op de zes

Een paar maanden terug heeft de gemeente Amsterdam een videoserie laten maken om een inkijk te geven in het dagelijks leven van mensen met een LVB. De startfilm is alleen al de moeite van het bekijken waard:

#Ikben6van6 // deel 1 from Lege Fles on Vimeo.

 

In september  komen verschillende activiteiten rondom LVB aan bod:

  • Op 18 september is er het 9e LVB-congres waarin 16 thema's aan de orde zijn onder leiding van dagvoorzitter Jan Dirk de Jong, waaronder gedragsproblemen, PTSS, criminaliteit, oplossen van sociale problemen, maar ook specifieker: Verstandelijke beperking in het gezin, financiën, middelengebruik, plegerbehandeling, culturele verschillen.
     
  • Het vaktijdschrift Sozio verschijnt met een LVB-special voor abonnees, congresgangers en losse-nummer-kopers.
     
  • Inmiddels is ook de 2e druk verschenen van het handboek Kompas Licht Verstandelijke Beperking door Yvette de Beer en is de derde herziene druk van Write-Junior uitgebracht  waarin nieuwe toepassingen van WRITEjunior zijn beschreven: behandeling van kinderen met een LVB, het onthullen van gezinsgeheimen en de behandeling van pre-verbaal trauma. En ten slotte schreef Joyce Langedijk het praktijkboek Herstelondersteunende zorg
     
  • Voor de jeugdzorg ontwikkelde Judith van de Blokenhoeve de nieuwe methodiek  Op-Stap waarbij problemen in de sociaal-emotionele ontwikkeling als de basis van de meeste gedragsproblemen wordt gezien.  De methodiek bestaat uit een basisboek en een werkboek. In het werkboek kiezen de jeugdigen een ‘klus’ om aan te werken. Deze klus past binnen een thema dat de sociaal-emotionele ontwikkeling bevordert. Meerdere klussen leiden tot een nieuwe stap.


Naar homepage