Hulpverleners vermoeden dat de toename komt door een groeiende druk om te presteren, maar ook door sociale media en de impact van social distancing tijdens de coronapandemie. In de komende editie van vakblad Sozio, besteden we uitgebreid aandacht aan de mensen die om wat voor reden dan ook in een sociaal isolement terecht komen.
Het komende nummer besteed onder meer aandacht aan jongeren die in een sociaal isolement terecht komen of hikikomori zoals ze dit in Japan noemen. In Japan gaat het naar schatting om een half miljoen jongeren. Hoe veel het er in Nederland zijn is niet duidelijk, want cijfers worden niet bijgehouden. Het is wel duidelijk dat de groep groeit en de jongeren soms in dramatische omstandigheden leven, zo vertelt jeugdpsychiater Nico Beuk van Arkin (werkzaam in een ggz-instelling in Amsterdam) in het artikel van Nieuwsuur.
Daarnaast zijn er ook mensen in andere leeftijdsfasen, gendertypes, sociale economische status, burgers met psychische problemen of vereenzaming die met isolement te maken hebben. Bijvoorbeeld vereenzaming dat vaker in verband wordt gebracht met ouderen, komt in iedere leeftijdsgradatie voor. Thuiszitters - kinderen die niet naar school gaan - ook een afschakelingsvorm. Zo zijn er talloze groepen en individuen aan te wijzen.
In deze Sozio-special aandacht voor de variëteit, maar uiteraard ook aandacht voor kansen en mogelijkheden van sociaal werkers, wijkteams, eerstelijnswerkers, leerkrachten, familie en hulpverleners in het algemeen.
Ben je geinteresseerd in de komende editie van Sozio? Lees hier meer over de Sozio-special met het thema Afgeschakeld. Je kunt op deze pagina ook alvast jouw exemplaar reserveren.
Meer artikelen lezen over dit thema? Sociaaldigitaal.nl is hét digitale naslagwerk voor het sociaal domein.