Tamar zit in het examenjaar. Ze heeft veel last van stress en is heel bang voor toetsen. Ze is geneigd een toets af te zeggen zodat ze geen onvoldoende haalt. Ze voelt zich lelijk, dik en ze vindt zichzelf geen doorzetter. Ze wil beter kunnen doorzetten, afvallen en minder
verdrietig zijn. Ze heeft zich onlangs een keer gekrast met een schaar om zich ‘even beter te voelen’ en haar ‘gedachten te vergeten’.
Aylin komt in de problemen omdat hij afspraken op school en met zijn sportclub niet nakomt. Af en toe liegt hij, waardoor er thuis spanningen en ruzies ontstaan. Hij heeft een tijdje sigaretten gedeald, maar is daar weer mee gestopt.
Sara wordt aangemeld door de politie. Ze was aan het blowen in een lift van het treinstation. Thuis en op school en stage reageert ze vaak impulsief: ze flapt er snel dingen uit, waar ze later spijt van heeft. Hierdoor ontstaan conflicten met vriendinnen en haar ouders.
Het nieuwe boek ‘Kortdurende Hulp 12-23’ van ontwikkelingspsycholoog en interventie- en methodiekspecialist Han Spanjaard gaat over het signaleren en oplossen van problemen en wensen van jongeren en hun ouders. Het doel van de hulp is het vergroten van de mogelijkheden en ontwikkelingskansen van jongeren. De hulp is bedoeld voor jongeren in de leeftijd van 12 tot 23 jaar met problemen thuis, op school, in de vrije tijd en/of op het gebied van gezondheid.
In dit symposium verkennen we:
● de analyse van taken/verwachtingen en vaardigheden, kwetsbaarheden en krachten,
stressoren en (sociale) steun
● de competenties van de jeugd- en gezinsprofessional
● competentiegerichte technieken en hulpmiddelen
Klik hier om meer te lezen en je aan te melden.