Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Multidisciplinair en intersectoraal samenwerken

In Nederland krijgen ongeveer 90.000 tot 127.000 kinderen per jaar te maken met kindermishandeling (Alink et al., 2017). Bij 28 tot 65% van deze kinderen vindt er daarnaast ook huiselijk geweld plaats (Ten Boom & Wittebrood, 2019). In sommige gezinnen is de problematiek zeer ernstig en houdt de onveiligheid lang(er) aan.

Voor deze gezinnen is in Friesland, als werkwijze, de Multidisciplinaire Aanpak kindermishandeling en huiselijk geweld (MDA++ Friesland) ontwikkeld. Binnen het MDA++ werken professionals met verschillende achtergronden en van verschillende organisaties samen. Daarnaast kunnen ook ouders en kinderen aansluiten bij deze bijeen-komsten. Dit kan positieve effecten hebben (Sondeijker et al., 2023), maar kent ook uitdagingen. Hoe betrek je ouders en kinderen op een goede wijze? Ouders en kinderen aan tafel Het is belangrijk dat ouders (ook plegers) aansluiten als er in het gezin kindermishandeling of huiselijk geweld speelt. Zij zijn degenen die in beweging moeten komen om de onveilige situatie aan te pakken. Zo worden er, samen met ouders, doelen opgesteld en zijn ze nauw betrokken bij de keuzes die worden gemaakt over het veiligheidsplan en hun behandelproces. Hierdoor kunnen ze bepaalde keuzes tijdens dit proces beter begrijpen, voelen ze zich verantwoordelijker en zijn ze meer gemotiveerd om met de doelen aan de slag te gaan.

Ook kinderen kunnen aansluiten bij bijeenkomsten van het MDA++ Friesland. Sommige kinderen willen graag weten wie er over ze praat en wat er over ze gezegd wordt. Voor kinderen kan het aansluiten bij het MDA++ een gevoel van controle geven door zelf mee te denken en plannen voor te leggen aan het MDA++. Daarnaast kan de dynamiek aan tafel veranderen door het betrekken van kinderen. Zo kunnen ouders meer gaan afstemmen op de kinderen en verplaatsen ze zich meer in hun perspectief. Als er sprake is van onderlinge strijd tussen de ouders kan dit meer op de achtergrond raken door het betrekken van kinderen.

Lees het artikel hier of word abonnee en krijg toegang tot alle artikelen van Sozio op sociaaldigitaal.nl.


Over de auteur
Hilde Pater en Floortje Kunseler
zijn werkzaam bij Fier, een organisatie gericht op behandeling en expertise bij geweld in afhankelijkheidsrelaties. Zij werken bij het kennis- en innovatiecentrum aan onderzoeken en projecten over onder andere kindermishandeling, seksueel geweld, schadelijke praktijken en dwingende groepsculturen.



Naar homepage