Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Omvang en trends in recidive | Kom naar het Recidivecongres op 26 juni

De aanpak van recidive vraagt van de professional te balanceren tussen zorg, veiligheid en autonomie. De bedoeling van straffen en strafrechtelijke interventies is om mensen die een delict hebben gepleegd te laten stoppen met het plegen van delicten. Re-integratie is gericht op maximale autonomie voor de justitiabele, waarbij goede zorg en begeleiding wordt verleend en tegelijkertijd de veiligheid van de omgeving wordt beschermd. Desondanks blijken velen toch te recidiveren. Op dit congres wordt ingegaan op de vraag hoe recidive kan worden beperkt met aandacht voor de omvang van recidive en trends in delicten en de aanpak van recidive. De eerste sprekers zijn bekend!
Omvang en trends in recidive | Kom naar het Recidivecongres op 26 juni


Bekijk hieronder een greep uit het programma.

De dagvoorzitter is Karel van Duijvenbooden. Hij is 40 jaar werkzaam geweest op het snijvlak van zorg en veiligheid (gevangeniswezen, reclassering, verslavingszorg, Trimbos-instituut en Ministerie van Justitie) en 12 jaar als manager van het Zorg en Veiligheidhuis Regio Utrecht. Hij geeft op deze dag ook de lezing: Nazorg als voorwaarde voor recidivepreventie.

Theatermaker en performer Elky Rosa Gerritsen & ervaringsdeskundige Rick Kamphuis vertellen over het project Plek. Voor dit project onderzochten ze of cultuurdeelname kan helpen bij het vinden van een fijne, veilige plek. Ze delen wat ze geleerd hebben over de inzet van kunst en cultuur bij re-integratie voor de net vrijgekomen burger.

Sociaal psycholoog en Head of Social Impact RESCALED Europe Veronique Aicha Achoui bespreekt kleinschalige vormen van detentie als onderdeel van de gemeenschap. In steeds meer Europese landen worden deze vormen van detentie gezien als een menswaardigere en effectievere vervanging voor grootschalige gevangenissen.

Gercoline van Beek is senior onderzoeker en projectleider binnen de lectoraten Werken in Justitieel Kader, Schulden en Incasso, en Wonen en Welzijn van het Kenniscentrum Sociale Innovatie en hogeschooldocent binnen de Master Forensisch Sociale Professional (Instituut voor Recht) aan de Hogeschool Utrecht. Zij gaat in op de omvang en aard van schulden onder forensische cliënten, de achtergrond van deze schulden en de samenhang met delictgedrag. Vervolgens zal ze stilstaan bij de betekenis hiervan voor uitvoering en beleid.

Jeffrey Jhanjan is beleidsadviseur GGZ Reclassering Fivoor en buitenpromovendus, Dual PhD Centre aan de Universiteit Leiden. Hij bespreekt straatdelicten, nieuwe vormen van recidive en aanpak. Traditionele straatdelicten krijgen steeds vaker een hybride karakter. Vermogensdelicten en drugshandel verschuiven deels naar de digitale wereld, waardoor online componenten een steeds belangrijkere rol spelen bij delicten in de fysieke openbare ruimte. Ook in het forensisch sociale domein raken steeds meer cliënten verstrikt in deze hybride criminaliteitsvormen. Zijn forensische professionals voldoende op de hoogte van deze relatief nieuwe vormen van recidive? En hoe kunnen we cliënten online weerbaarder maken ten opzichte van criminele verleidingen?

Benieuwd naar de andere sprekers? Kijk op www.recidivecongres.nl voor het complete programma-overzicht.

Gratis boek bij deelname

Deelnemers ontvangen het nieuwe boek Door na de gevangenis. Recidive en terugkeer in de vrije samenleving van Jaap van Vliet. Het boek wordt op 15 oktober 2025 verwacht en wordt bij verschijning verzonden.

Profiteer als Sozio-abonnee van korting

Abonnees van Sozio profiteren van € 30,- korting op deelname aan het Recidivecongres. Voor het verwerken van de abonneekorting heb je je abonneenummer nodig. Het abonneenummer staat op de adresdrager op de seal van het tijdschrift. Of je kunt deze opvragen bij onze klantenservice.

In het aanmeldformulier kun je bij de kortingsregelingen aangeven dat je abonnee bent en het abonneenummer invullen. Lees hier meer over kortingsregelingen.

Voor wie is dit congres? Het congres is geschikt voor professionals die werkzaam zijn in ggz en forensische zorg, VG-sector, gevangeniswezen, reclassering, maatschappelijk werkers, gemeenten, gedragsdeskundigen, advocaten, rechters en officieren van justitie.



Naar homepage