Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Onderzoeksrapport: Ervaringen van professionals met mensen die zich soeverein verklaren

Overheidsinstanties en hun (lokale) professionals komen steeds vaker in aanraking met mensen die zichzelf soeverein verklaren. Onderzoekers van het Centre of Expertise Veiligheid & Veerkracht van Avans Hogeschool onderzochten in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de ervaringen en aanbevelingen van deze lokale professionals in die contacten. In vakblad Sozio doen zij verslag van dit onderzoek. Een belangrijke les die volgt uit de verkenning is dat het cruciaal is om op individueel vlak weer goed professioneel contact te krijgen met mensen die zich soeverein verklaren.
Onderzoeksrapport: Ervaringen van professionals met mensen die zich soeverein verklaren

 

Het rapport bevat een quickscan over de ervaringen van gemeenteambtenaren en lokale professionals met mensen die zich soeverein verklaren. Overheidsinstanties en hun (lokale) professionals komen sinds de coronapandemie steeds meer in aanraking met mensen die zichzelf soeverein verklaren. Het aantal mensen in Nederland dat in meer of mindere mate het soevereine gedachtegoed aanhangt, wordt geschat op enkele tienduizenden en verwacht wordt dat dit aantal zal toenemen. Mensen die zich soeverein verklaren, trekken de legitimiteit van de Nederlandse overheid en instituties in twijfel en stellen zich wantrouwend op tegenover de media en wetenschap.

Het aanhangen van het soeverein gedachtegoed hoeft niet per se problematisch te zijn, maar gedragingen voortkomend uit het gedachtegoed kunnen wel leiden tot problemen op diverse leefgebieden. Denk aan: niet betalen van belastingen en boetes, kinderen onttrekken aan de leerplicht, het intimideren of bedreigen van politie, hulpverleners en bestuurders. Daarnaast ontvangen gemeenten en overheidsinstanties diverse (pseudo-juridische) brieven of mensen die per brief dan wel fysiek in het gemeentehuis verzoeken of eisen om uit de Basis Registratie Personen (BRP) uitgeschreven te worden.

Gezien de diversiteit aan mogelijke problemen die zich op verschillende leefgebieden van soevereinen kunnen manifesteren, heeft een breed palet aan professionals en ambtenaren met hen te maken. Voor dit onderzoek zijn de opgedane ervaringen van lokale ambtenaren en professionals over de omgang met soevereinen geïnventariseerd ten behoeve van bredere kennisdeling.

Meer weten over het onderzoek? De onderzoekers van Centre of Expertise Veiligheid & Veerkracht van Avans Hogeschool doen hier verslag van in Sozio 3 -2024, Afgeschakeld. Lees het artikel hier.

Dit nummer gaat over eenzaamheid en mensen die gewenst of ongewenst in sociaal isolement leven. Van jong tot oud, ongeacht sociale klassen.



Naar homepage