Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

‘Politiek moet residentiële jeugdzorg paar jaar met rust laten’

‘Er is geen nieuw stelsel in de jeugdzorg nodig.'

'We hebben de zaken goed op gang gebracht. De politiek moet de residentiële jeugdzorg een paar jaar met rust laten.’

Dat zei Herman Geerdink, bestuurder van Pluryn Hoenderloo Groep. Hij deed op 1 maart in Congrescentrum Papendal tijdens het congres Non-stop kansen creëren met jongeren. Dit evenement is gehouden ter gelegenheid van het 160-jarige bestaan van de Hoenderloo Groep. Opvallen was dat ook Hoenderloo-jongeren in diverse geledingen deel uitmaakten van de congresorganisatie.

‘Slecht idee’

Geerdink zei er geen moeite mee te hebben dat de jeugdzorg van de provincies wordt overgeheveld naar de gemeenten. ‘De residentiële jeugdzorg is bij de gemeenten goed af.’ Wel hekelde hij de herijkingsmaatregel rond het IQ in combinatie met bezuinigingsmaatregelen. ‘Dat gaat ons niet helpen.’ Geerdink doelde op het beleid van het kabinet Rutte waardoor een grote groep mensen met een licht verstandelijke beperking geen AWBZ-gefinancierde zorg krijgt door het verlagen van de IQ-grens van 85 naar 70. ‘Kabinet, denk daar maar nog eens goed over na. Later zal blijken dat het een slecht idee was.’

Congres
In het ochtendgedeelte van het congres stonden drie sprekers geprogrammeerd. Jonathan Stanley, head of the National Children’s Bureau Residential Child Care (NCBRCC) uit Engeland schetste de historie en de huidige context van de residentiële jeugdzorg in Het Verenigd Koninkrijk. Han Spanjaard, hoofd Innovatie PI Research, ging in op de vraag hoe hulpverleners kunnen bijdragen aan competentievergroting van jongeren die in residentiële instellingen verblijven. Dolf van Veen pleitte voor een grotere samenwerking tussen residentiële jeugdzorg en het onderwijs zodat talenten van jongeren beter tot hun recht kunnen komen.

Het ochtendgedeelte werd afgesloten met een forumdiscussie waarbij jongeren vragen konden afvuren op de sprekers. ‘Klinkt mij heerlijk in de oren’, zei een van de jongeren (Bas) in reactie op de stelling van Geerdink dat er eigenlijk een ots voor ouders zou moeten zijn en niet voor de kinderen. Bas: ‘Wat me opvalt is dat er altijd wordt gezegd dat wij, de jongeren, moeten veranderen. Dat gold toch ook voor de andere bij de jeugdzorg en opvoeding betrokken partijen, zoals ouders? Spanjaard, Geerdink en Van Veen vielen hem bij. Ook bij anderen moet wat veranderen, inderdaad. 'En tussen ouders en jongeren’, zei Spanjaard.

Boek
In het middaggedeelte konden deelnemers zo’n 22 workshops volgen in twee rondes. Alle deelnemers kregen een exemplaar mee van het boek ‘Zie mij, niet mijn stoornis’ (dat ter gelegenheid van het 160-jarig bestaan van Hoenderloo) is uitgebracht.

Klik hier voor de congressite waar de sheets inleidingen van de sprekers staan.

 

 

 


 



Naar homepage



Relevante categorieën: