'Social Science & Medicine' heeft recent een rondgang gepubliceerd over wat bestaande literatuur zegt over de impact van boodschappen over mentale gezondheid op het mentale welzijn van ontvangers én de rol van de mentale gezondheid van een ontvanger op hoe zo'n boodschap wordt verwerkt.
De auteurs ontdekken dat er een gat zit in de literatuur over dit onderwerp. In de bestaande literatuur wordt niet naar alle kenmerken die een boodschap kan hebben gekeken. Het meeste onderzoek gaat over kenmerken die negatieve emoties oproepen en er is minder aandacht voor kenmerken die positieve emoties oproepen. In de onderzoeken lazen ze inderdaad terug dat bepaalde kenmerken van een boodschap, die negatieve emoties oproepen, het mentale welzijn van de ontvanger negatief kunnen beïnvloeden.
Verder blijkt uit de literatuur dat het mentale welzijn van mensen vóór ze een boodschap zien of lezen, invloed heeft op hoe ze die boodschap verwerken. Mensen met een lager mentaal welzijn letten anders op de boodschap en worden vaker negatief beïnvloed door bepaalde boodschappen. Mensen met een hoger mentaal welzijn hebben daar minder last van.
Hoewel we nog niet alles weten over hoe boodschappen over mentaal welzijn en het mentale welzijn van de ontvanger samenhangen, raden de auteurs van het artikel in de conclusie aan om boodschappen over mentaal welzijn standaard te controleren op hun effect op het mentale welzijn. Ook vinden ze het belangrijk om boodschappen aan te passen aan het welzijn van de ontvangers, vooral bij gevoelige onderwerpen. Je kunt het hele onderzoek hier teruglezen.
Hoe kun je één op één het mentale welzijn van jongeren versterken en ze weerbaarder maken? Lieke Kalhorn vertelt in haar boek Als het leven lastig is hoe je in gesprek gaat met jongeren die het (even) niet zien zitten. Ze legt uit hoe je deze jongeren kunt steunen en helpen om hun neerwaartse spiraal om te buigen. Aan de hand van voorbeelden, dialogen en tips van jongeren, laat Lieke zien hoe je jongeren helpt met negatieve emoties of tegenslagen om te gaan, en hoe je hen coacht om lekker in hun vel te zitten én te blijven zitten. Hierdoor groeien zij op tot veerkrachtige volwassenen.
Dit boek is zowel voor professionals (pedagogen, praktijkondersteuners, (jongeren)coaches, onderwijsprofessionals, psychologen, jeugdzorgverleners e.d.) als voor ouders een praktisch en enthousiasmerend hulpmiddel om echt te luisteren naar jongeren en hen te helpen zichzelf te helpen.