Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Team Toekomst

Team Toekomst zet zich in Rotterdam iedere dag in om kinderen die niet kansengelijk opgroeien te voorzien van een fijnmazig vangnet in hun eigen buurt. Zodat ook zij zich kunnen ontwikkelen tot evenwichtige en gelukkige volwassenen. Het team heeft een krachtig netwerk opgebouwd waarbinnen ieder kind gezien wordt. Met hun eigen maatwerktrajecten ondersteunt Team Toekomst langdurig kinderen (en het gezin daaromheen) die anders buiten de boot dreigen te vallen. Als het gaat om kortdurende ondersteuning, zijn er de wijknetwerkers van Team Toekomst.


Bij Team Toekomst geloven we dat iedere jongere een kans verdient om zijn of haar volledige potentieel te bereiken. We werken samen met scholen en gezinnen om belemmeringen weg te nemen en kansen te vergroten, maar soms liggen de obstakels die we tegenkomen dieper. Huiselijk geweld is een van deze obstakels. Onze unieke aanpak combineert vertrouwen, persoonlijke begeleiding en een stevige band met ouders, waardoor we niet alleen naast hen staan, maar hen ook confronteren wanneer dat nodig is. Want alleen door samenwerking én actie kunnen we een veilige, hoopvolle toekomst voor de jeugd creëren.

Als Team Toekomst zetten wij ons in om de jeugd te ondersteunen bij het ontdekken en ontwikkelen van hun vaardigheden en het wegnemen van belemmerende factoren, zodat ze de kansen krijgen die ze verdienen, zodat iedere jongere de kans krijgt om zijn/ haar potentieel te bereiken. Ook streven we ernaar om gezinnen te versterken, zodat de basis voor een stabiele toekomst wordt gelegd. Dit doen we samen met de scholen. Twee schooljaren lang wordt een linkwerker aan een jongere gekoppeld, vinden er coachgesprekken plaats op school en is er structurele afstemming met school, de linkwerker, de jongere en de ouder(s).
Door te investeren in de vertrouwensband met de jongere en het gezin, komen onze linkwerkers vaak letterlijk achter de voordeur. Ook binnen het gezin focust de linkwerker op het vergroten van kansen en het wegnemen van belemmerende factoren. Een van die belemmerende factoren is huiselijk geweld, in de praktijk zien we dat onze linkwerkers semiprofessionele schokdempers zijn. Intern is Stichting Team Toekomst georganiseerd als formele zorgpartij, we werken met SISA en de twee aandachtfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling ondersteunen de linkwerkers in de stappen van de meldcode. Maar naar buiten toe manifesteren wij ons als informele zorgpartij.

Lees het artikel hier of word abonnee en krijg toegang tot alle artikelen van Sozio op sociaaldigitaal.nl.


Over de auteur
Romy van der Heide
is pedagoog en aandachtsfunctionaris bij Stichting Team Toekomst. Verantwoordelijk voor het thema huiselijk geweld en kindermishandeling bij Team Toekomst.



Naar homepage