Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Tentoonstelling geschiedenis en ontwikkeling van de jeugdzorg in Nederland | Heropening Museum Kinderdorp Neerbosch

Na een periode van bijna een jaar opent het vernieuwde museum haar deuren weer. Het in de historische Weezenkapel gevestigde museum vertelt de persoonlijke verhalen van wees- en voogdijkinderen, kinderen uit heel Nederland en belicht de ontwikkeling van de jeugdzorg in de afgelopen eeuw. Hoe was het vroeger om in een weeshuis op te groeien in Nederland? En hoe is het leven van deze kinderen verlopen?
Tentoonstelling geschiedenis en ontwikkeling van de jeugdzorg in Nederland | Heropening Museum Kinderdorp Neerbosch


In het vernieuwde museum maken bezoekers kennis met een aantal inspirerende levensverhalen van de in totaal 20.000 kinderen die tussen 1863 en 2000 in het Kinderdorp woonden. Neem het indrukwekkende verhaal van Henri, die in 1886 als wees in Neerbosch kwam, later als timmerman naar Amerika emigreerde en in het stadje Kalamazoo de eerste wolkenkrabber bouwde.

De 7.000 persoonlijke dossiers van kinderen hebben een prominente plek in het museum gekregen en zijn op aanvraag beschikbaar voor oud-bewoners en nabestaanden. Het museum schetst het dagelijks leven van de kinderen en laat zien hoe dat geleidelijk veranderde naar de jeugdzorg van vandaag. Het is duidelijk dat deze ontwikkeling niet altijd zonder problemen verliep. De betrokkenheid van oud-bewoners bij het museum is echter significant.

Op zondag 13 oktober 2024 opent het museum haar deuren weer voor het publiek. Meer informatie vindt u op: https://museumkinderdorpneerbosch.nl/

 

Gerelateerde verhalen:



Naar homepage