Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Theaterstuk ‘Verademing’wil ademruimte in jeugdzorg

Het bovenregionale expertisenetwerk Jeugd Brabant |Zeeland (BEN) presenteert in samenwerking met ADEM Theaterproducties de voorstelling ‘Verademing’. Voor alle mensen in en rond de jeugdzorg die even op adem willen komen. “Af en toe afstand nemen is geen luxe”, benadrukt Ingrid van Gool, netwerkcoördinator van BEN. “Het is bitter nodig voor betere jeugdhulp. Medewerkers dreigen anders mentaal vast te lopen.”
Theaterstuk ‘Verademing’wil ademruimte in jeugdzorg

BEN kreeg, net als zeven andere bovenregionale expertisenetwerken in het land, in 2020 van VWS de opdracht te voorkomen dat jeugdigen en gezinnen met complexe hulpvragen tussen wal en schip vallen. “Als ergens de samenwerking tussen hulpinstanties stokt en kinderen in de knel dreigen te komen, komt BEN in actie”, vat Van Gool het werk samen. “Daarbij verzamelen we kennis, brengen professionals met elkaar in contact en weven een sterk netwerk.”  
 
In circa vijftig gevallen per jaar springt BEN bij om een vastlopende casus vlot te trekken. Van al die situaties leert het netwerk wat beter kan en moet om die inzet in de toekomst te voorkomen.  “Vaak ervaren hulpverleners te weinig ruimte om te denken in mogelijkheden, om verantwoordelijkheid te nemen en te doen wat nodig is. Soms vergt het de moed om te doen wat  nog niet eerder is gedaan. In alle hectiek van de dag blijkt dat steeds weer hartstikke moeilijk. We hebben gewoon te weinig ruimte in ons hoofd.” 
 
Adempauze 
‘Verademing’ is bedoeld als een adempauze om te ervaren hoe even afstand nemen je in je eigen leven en werk kan helpen. Volgens Madeleine Kremers van ADEM Theaterproducties is theater bij uitstek geschikt voor een beleving als deze. “Het is live, het is direct en het is echt. De interactie tussen podium en publiek stimuleert positieve emoties. Deze vorm van kunst laat je iets meemaken, komt binnen en beklijft.” 
De voorstelling werd in negen maanden ontwikkeld voor en met mensen in de jeugdzorg en  geschreven door Joep Onderdelinden (bekend van o.a. ‘Zaai’ en ‘De Hospita’). Kremers licht een tipje van de sluier op: “Een licht en humoristisch script, gemixt met indringende, persoonlijke verhalen van mensen uit verschillende hoeken van de jeugdhulp. Live gezongen en gespeeld.  Om je op te tillen, mee te nemen, een spiegel voor te houden en te inspireren.” 
 
Iedereen heeft ademruimte nodig 
‘Verademing’ is gemaakt voor professionals in de jeugdzorg, jongeren, ouders met ervaring, beleidsmakers, directieleden en bestuurders. “Allemaal komen ze soms in de knel”, weet Van Gool. “Er zijn mensen van hen afhankelijk. Die druk kan verstikken. Dan is ademruimte een noodzaak voor goede jeugdhulp. Je kunt het alleen goed doen als je mentaal fit, weerbaar en veerkrachtig bent.” 
 
Speeldata 
Dinsdag 17 september: 18.30 en 21.30 uur Chassétheater Breda 
Donderdag 19 september: 18.30 en 21.30 uur Parktheater Eindhoven 
Donderdag 3 oktober: 20.00 uur De Lievekamp, Oss 
Woensdag 16 oktober: 20.00 uur Theater De Mythe, Goes 
Tickets zijn gratis te reserveren via https://www.ademtheater.nl/verademing.html


Naar homepage