Vakblad voor sociaal professionals
en het sociaal domein

Werk zat in zorg en welzijn, behalve in jeugdzorg

De werkgelegenheid in de zorg- en welzijnssector nam in 2017 flink toe, behalve in de jeugdzorg. Daar steeg de werkgelegenheid licht, maar ligt nog altijd onder het niveau van 2014 (het jaar vóór de decentralisatie jeugdzorg). Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn (AZW).
Werk zat in zorg en welzijn, behalve in jeugdzorg

 

‘De werkgelegenheid in de Jeugdzorg had flink te lijden onder de transitie in 2015. De branche kromp met zeven procent, en verloor daarmee liefst 2000 werknemers’, aldus AZW Actueel, waarin de recente cijfers staan. In 2014 werkten 29.584 mensen in de jeugdhulp, in 2015 was dat aantal gedaald naar 27.547. Vorig jaar stond de teller op 28.396 arbeidskrachten (23.863 fte).

Gekrompen budgetten
‘Tijdens en vlak na de transitie zijn veel mensen vertrokken als gevolg van gekrompen budgetten en het anders organiseren van zorg’, stelt woordvoerder Eva de Vroome van Jeugdzorg Nederland. ‘Inmiddels lijkt weer een tekort te ontstaan waarbij het voor een deel om moeilijk vervulbare functies gaat.’ Jeugdzorg Nederland wijst daarbij op een werkgeversenquête van het arbeidsmarktfonds voor de branches Sociaal Werk, Jeugdzorg en Kinderopvang (FCB) van september 2017.

Meer mensen nodig
In die enquête gaf 82 procent van de werkgevers in de jeugdzorg aan vacatures te hebben, waarvan 54 procent moeilijk vervulbare. Jeugdzorg Nederland heeft niet onderzocht waar de stijging in de werkgelegenheid per 2017 vandaan komt. ‘Maar één ding weten we wel: er zijn meer mensen nodig want er is meer (en complexere) zorgvraag,’ aldus De Vroome.
Bron: Binnenlands Bestuur



Naar homepage